Min och Nortons utveckling

Nu har jag ridit Norton i snart 4 år, närmare bestämt 3,5 år, och under åren 2011-2013 har vi varit på tävlat. Förrän nu har det börjat släppa. Jag vill inte bara "skylta" med våran utveckling utan även inspirera andra till att aldrig ge upp!

Under hela 2010 jobbade jag på min och Nortons samspelhet. Varje söndag åkte jag upp och red, 'blod', svett och tårar. Totalt kaos var det! Tillslut gick det bättre och jag fick åka ut på min första lokala tävling. Det var kombinationstävling med dressyr ena dagen och hoppning andra. Jag red en LC:149% och en LB:151%.
Ja, under 2011 tävlade jag inte mer lokalt. Men under 2012 gjorde jag det, red då på mellan 50-61% men låg mestadels på 50-55%. Aldrig placering, låg alltid sist eller näst sist. Fick alltid omdömet spänd ponny och det stämde ju, han stannade vid halva ridbanan och vägrade gå någonstans. Han gick alltid 5 meter innanför spåret vid domaren och gick felställd.
Och nu, efter snart 4 års slit, så har det gett resultat. Fick igår omdömet "mjukt ridet på lydig ponny" alltså, va? Menar de min ponny, den spända ponnyn? Jag red ju också hem en placering förra söndagen.
 
Så till alla där ute, fortsätt kämpa och ut och träna och tävla! Ge inte upp! Det ger resultat såsmåningom, men det kan ta år, som för mig! Och glöm inte bort att tro på er själva.
 
"If you don't belive, you don't achieve" - Adelinde Cornelissen 

Tävling RK Norrtälje Ryttare

Ännu en dressyrtävling igår, den här gången hos Norrtälje. Jag red en LC:1 och en LB:1, det var ponnyallsvenksan div II men vi tävlande inte i lag utan individuellt.

Framridning LC:1 - Han var lite seg men ändå fin, han var lite lång och öppen i form. Jag ställde och böjde, gjorde serpentiner och volter. Han var väldigt stel i vänster, jag försökte överställa honom i galoppen för att han skulle mjukna.
 
LC:1 - Han var lite seg och tjafsig med huvudet, vi fick en väldig taktmiss i skritten som ledde till en 4:a. Tyvärr! Fick dock 7:or på vägarna och min sits. I övrigt var det mycket 6:or, 6,5:or och 7:or, slutligt resultat 63,889%! Två utanför placering. Väldigt nöjd ändå!
 
Framridningen LB:1 - Wow! Vilken känsla säger jag bara. Traven, galoppen, allt. Det kändes så bra, var så taggad efter framridningen. Jag red som till första klassen med samma övningar bara att jag red mer!
 
LB:1 - Uppridningen var power och han klev på som bara den, halten var också bara BAM, en 8:a på den. Fick 7,5:or på galoppdelarna och mycket 7:or. Fick två 4:or, taktmiss, igen, på skritten och det råkade bli galopp halva ökade traven. Slutade på 64,138%, jag låg på placering ett tag men blev sen nerpetad. Suck! Men jag är förjäkla nöjd!
(Från andra omg. av ponnyallsv. div III 13/5-12)
 
 

Norton 25/9

Idg red jag osv. Norton va apa-seg i början men kom igång sen när vi börja jobba. Han var lite springig ibland men annars fin. Vi gjorde lite LA rörelser, rygga, skänkelvikning och förvänd galopp. Galoppen gick bra, och i ryggningen låser han ryggen och trycker ihop halsen, så den måste vi öva på. Skänkelvikningarna var ok, han blev lite överböjd ibland och tvärade förliste ibland. Men, son vanligt, är jag nöjd i det stora hela. 
 
(Prisutdelningen i söndags)

Inhandlat

I lördags beställde jag en plastrong och mittenpärla till min hår-donut. Det är handgjorda från EquiDesign och är inte så farligt dyra. Dessutom riktigt snygga! Det är alltid ett plus. Tyvärr var det lång leveranstid, ca 2 veckor.
Plastrong med motveck med pärlor, 250:-
Hårnål i guldfärg med en vit pärla omringad av små klara stenar, 30:-
Det här kommer göra sig snyggt till kavajen och de andra detaljerna till donuten.
 
 

Presentkort på ponnypop

Jag vann ju ett presentkort på ponnypop i söndags och håller på att kolla vad jag ska köpa där. Har hittat lite olika favoriter som jag ska välja mellan:
Jacka Liberty Mountain Horse oliv
Jacka Liberty Mountain Horse oliv, 499:-
Tröja Chelsea Mountain Horse
Tröja Chelsea Mountain Horse, 299:-
Mysbyxor Mountain Horse Alpha Pants juniorTröja Mountain Horse Alpha Jogger junior
Tröja Och Byxor Mountain Horse Alpha Jogger, 198:-
Eller så köper jag ett ihop-plock med lite nya borstar.

Tävlingen

Tävlingen igår ägde då rum på Mälaröarnas RK ute på Ekerö. Hela dagen hade jag en bra känsla och ett bra flyt. Han gick in i transporten utan tjafs på morgonen vilket spelar stor roll för resten av tävlingsdagen. Sen bar det av!
LC:2 Han var ganska fin på framridningen men själv var jag lite ofokuserad eftersom att jag tyckte alla andras hästar var så sjukt fina. I och med det så sjönk ju självförtroendet lite. Jag jobbade lite lösgörande och framåt, lite aktiv galopp och övergångar. Sen blev jag nedropad till collectingring, där skrittade jag mycket och böjde och ställde. Sen gick jag in på banan, det var en utebana där domarna satt i en transport. En bit bort från banan hade de en högtalare som sprakade väldigt mycket när speakern pratade och Norton var inte seg med att skygga för den... Men tillslut gick han förbi. Jag red programmet, han var fin, lite småmissar som att galoppen var lite seg och ökade traven vart ojämn. Men i det stora hela var jag nöjd! Jag gick tillbaka till transporten med honom och förberedde honom för lastning, då får vi ett samtal om att jag ligger tvåa och det är en ryttares resultat kvar som inväntas. Det var två placerade så jag tänkte "skit också, nerpetad av sista ryttaren". Men icke sa nicke, vi får ett samtal till om att jag faktiskt kom tvåa(!) 66,43%. Så det blev att slänga på sadel och rida ner till prisutdelningen. Lycka! Efter alla är av slit på tävlingsbanorna så lyckas jag - äntligen!
 
LB:1 Kändes ok på framridningen, men det var hård konkurens. Han var fin på banan men domaren, som var stenhård, tyckte han var öppen i formen i princip hela programmet. Jag var överdrivet noga med vägarna och det fick jag i alla fall cred för. Red ihop drygt 59% så jag kan inte vara annat än nöjd. Kom inte sist och det känns sjukt bra!
 
Hederspriserna var lite udda, jag vann nämligen en säck potatis, en kruka basilika, en kruka sallad och en bok om potatismos. Sen vann jag fina grejor också - benlindor i militärgrönt, nagellack, presentkort på ponnypop på 150:- och morötter till Norton.
Mer bilder kommer senare, alla ligger på mobilen och det känns överkurs just nu! :)

Åker till stallet!

Nu åker jag med Emelie till stallet, vi ska fixa inför morgondagens tävling. Emelie tävlar ponnyn Rolex, de är så sjukt fina och duktiga! Vi ska packa, putsa, duscha hästar och knoppa. Snacka lite taktik och tagga varandra, nu kör vi! 



Söndagens mål

Skriver lite mål jag satt upp för söndagen:
LC:2 
Ha en bra känsla
•Få över 60%
•Ta placering! 

LB:1 
•Bra känsla 
•Få till ökningarna 
•Sätta skritten 
•Rida över 60%
(Efter LA:1 debuten, på 63,03%, hos RK Norrtälje Ryttare) 

Generellt annars ska jag rida äckligt noggranna vägar, han ska gå på tygeln hela programmet och vara energisk i traven. Vill ha lite tryck i honom! Hoppas verkligen att jag får placering. Vill kunna klappa mig själv på axeln och säga "du är bra, fortsätt kämpa och tävla". 


Bästa passet idag

Bästa hästen, bästa känslan, bästa passet! Så. Himla. Underbart. Söndagens tävling, här kommer jag! 

Fick massor av beröm av både tränare och andra vuxna. Idag satt allt, galoppen, ökningarna, formen, känslan är oberskrivlig! Schvung i steget och energi, tugga på bettet i både traven och galoppen, lyssnade fint på skänkeln. Jag älskar min ponny! 



Norton 18/9

Igår red jag Norton! Dressyrträning var det på schemat. Jag red med mina "tävlingskompisar" som rider i samma grupp. Vi skulle jobba lite lösgörande, så när jag skrittade i början fick han gå lång och låg, samma i traven. La massor med volter och serpentinbågar och försökte trava på lite överdrivet för att få igång hela kroppen. Sen galopperade vi igång och, även där, överdrev jag farten lite så han skulle komma igång. Sedan skulle vi trava, sitta ner såklart, och lägga 15 meters volter mellan bokstäverna som i LC:2 programmet. Norton var markbunden och ganska emot handen, det lossade lite tillslut efter båda varven. Galoppjobb stod näst på tur. Vi jobbade LB:1 galoppen, 15 meters volt och snett igenom i ökad galopp. Han var spänd, drog upp huvudet och sladdade i volten. Fick överställa honom för att han skulle slappna av och jobba. Ökningarna var däremot bra, känner att han är mer med på ökningar nuförtiden.
(Program LC:1 hos RK Norrtälje Ryttare 21/10-12)
 
Men i det stora hela är jag nöjd med passet, vissa delar var riktigt bra!
 
 
 

Höstens färger

 Nu är det höst! Jag älskar det. Det finns så mycket snygga färger som gör sig riktigt rättvisa på hösten. Här är några av mina favoriter:
 
Jag diggar verkligen det orange, det skriker liksom höst. Sen gillar jag de lite mörkare färgerna som vinröd och brun. Det är något jag ska köra på i höst!
 
 

Ang. medrytteriet

Tänkte bara förklara lite för er angående dagar jag rider Norton osv i och med att han är ridskolehäst. Jag rider i grupp på onsdagar, på Norton, med de andra tävlingstjejerna från stallet. Sen tränar jag på fredagar, privatlektion, och sen blir det en och en annan tävling på söndagar. 

(Framskrittning till Chicken Cup hoppningen hos RK Rimbo Ryttare ?/4-12) 

Jag rider i övrigt lite andra dagar också, men det varierar från vecka till vecka.



Säsongens tävlingar

Föregående tävlingar:
8/9 - RK Norrtälje Ryttare (LA:1 & LC:1)
12/9 - Skol-DM Fågelbro RK (LA:1)
 
Kommande tävlingar:
22/9 - Mälaröarnas RK (LC:2 & LB:1)
29/9 - RK Norrtälje Ryttare (LC:1 & LB:1)
6/10 - KM Österåkers SR (LB:1 & LA:1)
 
(LC:1 hos RK Norrtälje ryttare 8/9-13)

Det kommer säkert fyllas på med tävlingar men inga som jag vet om i nuet!
 
 

Cornelia och Northern Star

Hej! Nu har jag bestämt mig för att börja blogga, igen! Har drivit ett par bloggar till och från, den mest "kända" var ponnypollarna.blogg.se som under sina glansdagar hade uppåt 1000 unika läsare.
Men vem är jag då? Jo, jag är en 15 årig tjej från Stockholm, glad, lång och, framförallt, hästtokig! Jag går i skolan, som alla andra, rider och spenderar timmar i stallet på fritiden och klämmer in lite kompisar däremellan. Jag bor med min familj, två bröder, mamma, pappa och en katt. Inte så märkvärdigt. Men det som är märkvärdigt är min medryttarhäst Northern Star.
(Norton och jag andra placering på klubbdressyr hos RK Norrtälje Ryttare 21/10-12)
 
Northern Star, Norton, är en korsningsponny född 2000,  e. Eldorado ox u. Lyra ue. Kasper. Han är korsning mellan arabiskt fullblod och gotlandsruss, därav hans temperament. Jag har ridit Norton sedan februari 2010 och tävlat honom lokalt sedan april 2011. I och med hans temperament så har vi haft lite problem på tävlingar, han skyggar nämligen i ridhus, men det håller på att "botas". Jag och Norton tävlar dressyr och har tävlat upp till LA med godkända procent. Vi har även startat en och annan hoppning upp till LC. Vi har tävlat ponnyallsvenskan div III lag i dressyr både 2012 och 2013, i år gick vi till finalen! Vi startade även skol-dm nu 2013. Jag rider Norton ca 2-3 gånger i veckan beroende på tävling osv. Norton är ridskolehäst på Stall Bobacken men när han "går ur rollen" som ridskolehäst är han min.