Kommer tillbaka

Bloggen är lite under konstruktion men jag måste hitta ett bra program att redigera i. Kommer tillbaka så fort allt är klart! 



New in - vit luva

Jag har köpt en ny vit luva till min söta ponny. Han är så nipprig när jag rider i ridhuset och snön sakta och retsamt glider ner från taket, så en basic luva som passar till allt blev det perfekta inköpet. Den kan användas både till träning och tävling. Jag gillar att den är vit också då den smälter in i honom och det ser aldrig fel ut. :)
Ett plus är det "stretchbara" öronen. 
 
 
 
 

Phototshoot: january horses

 
© Cornelia Olsson, Nikon D70s, 2014 ©
 
 

Bussen rullar igen...

...mot stallet och lilla jag ska pyssla med min ponny. En ordentlig ryktning, kärlek, foto och städning ska fixas. Vi får se om jag får tillgång till tvättmaskinen för då sätter jag på en tvätt också. 
Sommar... <3

Att ständigt möta motgång

Motgång är min vardag i tävlingssammanhang. Det är ständigt någonting som gör att jag kommer längst ner i resultatlistan. Det har varit så i tre år. Många av er kanske skulle ge upp efter ett tag, bytt häst eller slutat helt. Men jag har fast bestämt mig att fortsätta i tron om att inom en snar framtid går det bättre. Efter nio av tio tävlingar har jag kommit hem och gråtit för att det gått käpp rätt åt helvete, Jag har funderat på att sluta minst 100 gånger men fortsatt, och ärligt talat vet jag inte vad det är som får mig att fortsätta, om det är min vinnarskalle eller något annat.
 
Jag ser ekipage efter ekipage klättra om mig i klasserna och ärligt talat knäcker det mig. Jag har ca. två år kvar på ponny och vill vekligen komma någonstans. Det känns som om att jag annars har tävlat 6 år förgäves. Men att ge upp känns verkligen inte som ett alternativ när jag tänker efter ordentligt, jag vill ju det här så mycket och ger jag upp kommer jag ännu mindre framåt i "tävlingskarriären". Och jag vill ju nå toppen, jag vill som alla andra komma hem med blågul rosett, jag vill rida på 70 % och jag vill tävla höga klasser. Det finns ju såkart alternativ som att byta häst och så, men kärleken till Norton är för stark.
 
Men vad gör man när det inte går som man tänkt sig? Vad gör man när motgångarna står på kö och väntar på att få slå till? Vad gör man? Just i dagsläget känns allt tävlande ganska hopplöst, men jag vill ändå inte sluta. Jag vill tävla men jag vill inte komma sist. Jag vill få upp självförtroendet och rida in på banan med säkerhet och BAM, placering. Jag vill inte sitta och titta på när alla andra tar placering och sen klättrar ifrån mig i klasserna, jag vill inte! Men vad ska jag göra förutom att fortsätta tragla och hoppas på resultat? Det är det alternativen som finns.
 

På väg till stallet

Sitter på bussen som rullar mot stallet där eftermiddagen ska spenderas. Jag ska hitta tid att blogga under kvällen och då kommer riktiga inlägg med mycket känslor.... 


Nu säger jag godnatt...

Nu ska jag hoppa i säng och sova! Imorgon ska jag jobba i stallet och försöka blogga så mycket som möjligt. Jag red ett underbart pass på min prins idag, han var lite spänd i och med att snön gled ner från ridhustaket, men trots alla omständigheter skötte han sig mycket väl. Dock var jag riktigt nära att trilla av... I alla fall har vi börjat få till riktigt härlig galopp nu, runda språng och bärig form. 
Min älskade! 

Godmorgon

Det känns så konstigt att gå tillbaka till vardagsrutinerna med skola och allt såntdär. Det är upp tidigt och så är man slut på nån timme bara... Men jag hade turen som fick ha sovmorgon den här morgonen till kl. 8.00 då vi börjar kl. 10.10. I eftermiddag ska jag rida, det blir det vanliga fredagspassen. Som sagt, tillbaka till vardagsrutinerna. :) 


 

Dressyrens grundprinciper: Galopprörelser

Förvänd galopp innebär att ryttaren t ex på ett böjt spår till höger rider hästen i vänster galopp. Vid ridning av  förvänd galopp ska hästen vara ställd åt galoppsidan. Hästens byggnad tillåter den inte att böja ryggraden i linje med det böjda spåret varför bakbenen kan komma "utanför" frambenens spår. Ryttaren ska försöka begränsa denna avvikelse så mycket som möjligt utan att störa galopprytmen. Detta innebär, att om den förvända galoppen på en mindre båge är av god kvalité, kan en svag dubbelspårighet tolereras. 
 
Enkelt byte är ett byte av galopp, där hästen tas ner i skritt och efter 3 - 5 steg omedelbart sättas i andra sidans galopp. Hästen ska utföra det enkla bytet med bibehållen balans och utan något inslag av travsteg. 
 
Galoppombyte i språnget ska utföras i ett och samma galoppsprång. Galoppombytet ska genom balans och framåtbjudning vara rakt och vägvinnande. Kvalitén på bytessprånget ska vara minst densamma som den galopp som föregår galoppombytet. Hästen ska efter galoppombytet galoppera i samma rytm, tempo och balans som innan galoppombytet.
 
Vid galoppombyte i serie gäller att galoppombytena ska vara raka och hästen ska, med bibehållen rytm och balans, utföra galoppombyten av samma kvalité åt båda håll. För att inte hindra flytet i galoppombytesserier, kan tempot vara något högre än vad som annars är föreskrivet för samlad galopp. '
 
För galoppombyten i olika språng gäller: 
i varje språng - hästen byter direkt efter det den landat efter föregående galoppombyte. 
i vartannat språng - efter det inledande galoppombytet ska hästen ta ett galoppsprång till i samma sidas galopp innan nästa galoppombyte sker.
i vart tredje språng - efter det inledande galoppombytet ska hästen ta två galoppsprång till i samma sidas galopp innan nästa galoppombyte sker.
i vart fjärde språng - efter det inledande galoppombytet ska hästen ta tre galoppsprång till i samma sidas galopp innan nästa galoppombyte sker.
 
 
  

Förlåt...

Ja, det gapar tomt på bloggen idag. Skyller på skolan. Jag undrar om dom har som avsikt att obemärkt förstöra våra liv och hjärntvättar våra päron med att "vi lär oss"... Bara en tanke sådär!



Dressyrens grundprinciper: Galopp

Galopp ska vara tretaktig, välbalancerad, rytmisk och energisk.
 
Arbetsgalopp är en galopp som ligger mellan samlad galopp och mellangalopp. I arbetsgalopp ska hästen med god aktivitet i bakbenen men utan krav på mer samling än vad det innebär att hästen är på tygeln, röra sig balanserat och rytmiskt.
 
Samlad galopp kännetecknas av ökat engagemang i bakbenen och ökad lätthet i framdelen. Tempot är lägre än i arbetsgalopp. Galoppsprången förkortas men ska visa mer höjd i fram. Balansen förbättras och hästen blir därigenom smidigare. 
 
Mellangalopp ligger mellan arbets- och ökad galopp. Hästen ska röra sig med ökat påskjut från bakbenen och i något livligare tempo än i arbetsgalopp samt med en moderat ökning av språnglängden vinna mer mark. Ryttaren ska tillåta hästen, att på tyglen, flytta fram nosen längre framför lodplanet samt länga sin hals något. Galopprytmen ska bibehållas.
 
Ökad galopp känneteckans av att hästen med bibehållen rytm genom ökat påskjut från bakbenen maximalt ökar språnglängden och därigenom vinner mer mark. Hästen ska förbli på tygeln men ska, utan att "luta sig" emot bettet visa en något längre och friare form.
 
Förlängd språnglängd ligger mellan arbets- och mellangalopp. Denna form av galopp visas där hästens utbildningsståndpunkt inte medger mellangalopp. Förlängd språnglängd ska utföras enligt beskrivningen för mellangalopp, men med en måttligare längd av språnget.
 
Hästen ska vara rak vid ridning av galopp på raka spår. 
 
 
 

Jullov 2013/2014

Idag är det den sista dagen på jullovet, snyft! Jag har haft ett underbar jullov med mycket aktivitet och annat skoj. Jag tänkte dra en liten sammanfattning/summering av mitt fantastiska lov.
 
Första veckan börjades på Teneriffa med sol och 25+, sen kom vi hem på julaftonskvällen till kalla regniga Sverige... Vi firade en härlig julafton när vi kom hem och åt gott och delade ut julklappar. Dagen efter åkte jag till stallet och red min prins. Ni kommer väl ihåg att jag la ut bilder från det passet? Det var ett underbart pass, han hade inte gått på ett par dagar och jag hade inte ridit på en vecka. Han var galet pigg och rusade runt i ridhuset. Sedan red vi ordentlig dressyr och wow vad fin han var.
Samma helg (fredag, lördag, söndag) var det träningkurser för alla medryttare i stallet. Jag red dressyr alla passen för att verkligen komma igång innan tävlingen. Han gick som en klocka de två första dagarna och var verkligen samarbetsvillig och pigg. Den sista dagen var både han och jag trötta så det gick sämre än föregående dagar, dock gick det ändå okej. Pappa fyllde dessutom år på lördagen så det belv lite festligheter. På måndagen veckan efter red jag och en till tjej i stallet ut för att hästarna skulle få sträcka på benen, det var härligt! Dessutom var det solsken och barmark.
Sen var det nyår som firades hos min bästa vän Sara och det var riktigt mysigt. Då hade Norton vila. Det hade han även på onsdagen då jag låg och tittade på film hela dagen. På torsdagen red jag ett enklare dressyrpass, inget märkvärdigt liksom. Dagen efter red vi ut hästarna och galopperade, en uppskattad ridtur från hästarnas sida! Sen var det lördag och jag och mina brorsor åkte och bowlade. Sen kom söndagen och det var dags för lite lätt dressyr och tävlingsfix.
Och måndagen vet ni ju redan. Tävling, tävling och tävling!
Dagen idag då? Jo, i n g e n t i n g ska göras. Det blir soffa, tv och dator. :)   
 
 

Inlägg kommer inom kort

Jag har inte hunnit skiva några tidsinställda fram till nu och at the moment är jag lite busy så inlägg kommer snarast.

Länkbyte

 
Gör ett länkbyte med en riktigt begåvad tjej! Hon är inte bara sjukt begåvad ryttare utan även riktigt vass på att blogga. Bra inlägg, härliga bilder och en riktig kämparglöd. Gillar bloggen skarpt och den ligger definitivt på läslistan dagligen. Så gör som jag och läs en riktigt bra blogg! :) 
(Bilden är klickbar)

Botkyrka 6/1

Jag kan bara lite snabbt säga att inget av målen inför starterna blev uppfyllda...
 
LB:1
Alltså, ja den var väl helt ok. Red fram och han var fin och så men inne på banan började han reagera på domaren så vi fick lite oflyt. Egentligen fick jag inga stora missar förutom en då han först bytte galopp med bakbenen och sedan bytte han helt galopp i ökningen. Det blev en 4 och en 1... Suck! Hamnade på 57 % och kom i alla fall inte sist. Dessutom tror jag inte domaren gillar oss då vi ridit för henne förut och även då blivit lite orättvist bedömda.
 
LA:1 
Jag kan börja med att säga att det var typ "debut" i detta programmet. Dessutom var den regional och det innebär hårdare bedömning och konkurrens. Han var väldigt fin på framridningen och jag hade bra känsla all over. Han var lite hastig i galoppen men jag hoppades kunna rida den bättre inne på banan. Ja, programmet red jag helt ok, inga liksom stora missar men såklar saker man kunde gjort bättre. Jag är faktiskt riktigt nöjd med ponnyns insats, han ställde verkligen upp! Älskade. Slutade på 56 % i denna klass men är faktiskt nöjd ändå för känslan var super!
 

Dressyrens grundprinciper: Trav

Trav ska vara tvåtaktig, ren, regelbunden och elastisk. 
 
Arbetstrav ska kännetecknas av att hästen rör sig lösgjord och i jämnvikt på tygeln med lika steglängdi ett väl avvägt och ganska friskt tempo. Hästens form avpassas efter dess utbildningsståndpunkt. Denna form av trav ligger mellan samlad- och mellantrav i vilken en häst som ännu ej utbildats i samling, ska visa en väl balanserad och aktiv trav med framåtbjudning och engagerat bakbensarbete.
 
Samlad trav ska skiljas från arbetstrav genom en ökning av framdelens lätthet till följd av mer undersatta och böjda bakben samt ett något långsammare tempo. Hästens steglängd förkortas i förhållande till arbetstrav. Hästen ska med lätt framdel och bibehållen rytm röra sig med ökad schwung. Hästens vilande i steget med svävning som följd är felaktigt. 
 
Mellantrav ligger mellan arbets- och ökad trav men är till sin karaktär "rundare" än den ökade traven. Hästen ska röra sig med ökat påskjut från bakbenen och i något livligare tempo än i arbetstrav samt med en moderat ökning av steglängden. Ryttaren ska tillåta hästen att föra nosen något längre framför lodplanet än i arbets- och samlad trav.
 
Ökad trav ska kännetecknas av att hästen med liksidig steglängd, där de diagonala benparens skenor är parallella, ökar sin steglängd så mycket som möjligt så att den med ett tydligt övertramp vinner mer mark. Detta åstadkoms genom kraftigt påskjut från bakbenen. Hästen ska förbli på tygeln men ska, utan att "luta sig" mot bettet visa en något längre och friare form. Genom god bogfrihet ska framhoven sättas i marken på den punkt, mot vilken den är på väg i stegets längsta moment. Ökad trav ska vara balanserad, rytmisk och fri från spänning.   
 
Förlängd steglängd ligger mellan arbets- och mellantrav. Denna form av trav visas där hästens utbildningsståndpunkt inte medger mellantrav. Förlängd steglängd ska utföras enligt beskrivningen för mellantrav, men med en måttligare lägning av steget.
 
Källa: TR II Dressyr, Mom 243
 
 
  

Tävlingsdagen är kommen

Nu äntligen sitter vi i bilen med ponnyn i släpet. Nervöst? Ja! Lite nervositet släppte när vi fick in honom i transporten. Men nu får jag vända nervositeten till bestämdhet och vinna det här! Liveuppdatering kommer under dagen. :) 



Dressyrens grundprinciper: Skritt

Skritt ska ha en ren fyrtakt och vara energisk. 
 
Fri skritt är en vilande rörelse, där hästen lämnas fullkomlig frihet från tygeln och tillåts att sträcka ut hals och huvud. Tygeln ska hänga fritt. Lösgjordhet i bog- och höftparti samt ryggverksamhet tilsammans med ett tydligt övertramp anger kvalitén i den fria skritten.
 
Ökad skritt ska vara så vägvinnande som möjligt utan att fotflyttningen blir överilad eller oregelbunden. Bakhovarna ska sättas klart framför framhovarnas spår. Ryttaren ska lämna stor frihetåt hästens hals och huvud men med sträckt tygel bibehålla kontakt med hästens mun. Hästens nos bör ej vara lägre än dess armbåge.
 
Mellanskritt ska vara lösgjord och regelbunden. Hästen ska röra sig livligt men avspänt och med eftergift på tygeln, men tillåtas pendla med huvudet i  takt med fotflyttnigen. Bakhovarna ska sättas framför framhovarnas spår.
 
Samlad skritt ska kännetecknas av att bakbenens uppbärande kraft tas mer i anspråk. Benen ska lyfta mer energiskt och som en följd av hästens ökande resning, med bibehållet lätt och mjukt stöd på bettet ska en, i förhållande till övriga skritter, tydlig förkortning av steglängden ske. Bakhovarna sätts bakom, i (eller för hästar med stort övertramp i ökad - och mellanskritt) något framför den samsidiga framhovens tramp. Kravet på steglängdens förkortning i samlad skritt avpassas efter dressyrståndpunkten och skärps ju högre upp i klasserna hästen kommer.
 
Vid bedömning av de olika skritterna skall stor vikt läggas vid skrittens renhet och regelbundenhet.
 
Källa: TR II Dressyr, Mom 242
 
 
 
 

Inför tävlingen

Imorgon är det årets första tävling! Känslorna är blandade, nervositet och beslutsamhet. Jag ska verkligen rida tävlingen och köra hela vägen fullt ut och aldrig lägga över ansvaret på ponnyn. Det är jag som har tvingat dit honom då är det fasiken jag som ska rida hem placeringarna. Förhoppningsvis bjuder han till och vill samarbeta. I alla fall så har jag lite mål/förhoppningar för imorgon, förutom att rida snygga vägar osv.
 
LB:1
◊ Få till ökade traven utan galoppinslag
◊ Rida skritten utan taktmissar
◊ Rida snygga ökningar i galoppen och verkligen samla honom innan avbrottet så det blir prydligt
◊ Ta hem en placering!
 
LA:1
◊ Få honom att orka båda ökningarna i trav samt få dem jämna hela vägen
◊ Få till korrekta skänkelvikningar åt båda hållen
◊ Få till en bra ryggning där han är mer villig utan att låsa ryggen
◊ Rida på över 60 % (helst 62 % och uppåt) och på så sätt kunna känna mig nöjd
 
LB:n är lokal och jag känner mig inte speciellt orolig för den, senaste gångerna har jag legat stadigt på 64 % men då med ett x antal missar som dragit ner poängen. LA:n däremot som är regional känns lite mer skrämmande, men där ska jag verkligen rida, och vem vet, jag kanske skrällar till med en placering där med... Jag har i alla fall betsämt mig för att börja 2014's tävlingsår på topp som ryttare, det är det jag kan påverka. Jag hoppas verkligen att Norton har samma tävlingsanda som senaste tävlingarna innan vintern. :)
We are the champions, we are the f**king champions my friend!
 
 

I arkivet 5/1

 
I arkivet idag hittar vi en bild på min allra första placering! Vi var på Skånsta Ryttarförening för att tävla individuella starter i deras KM. Jag red där en LC:1 och LB:1, och man kan ju inte säga att jag var så himla rutinerad... Det var 30/10-2010 och var nog min fjärde dressyrtävling någonsin, dessutom hade jag bara tävlat lokalt 1 gång innan. Jag red i alla fall först LC och hamnade väl näst sist eller någont sådant, LB:n var egentligen katastrofal och jag var så förbannad på mig själv och, gud förbjude jag är en hemsk människa, Norton. I och med besvikelserna gick vi mot transporten när Moa, min tävlingskompis kommer springande och skriker "Cornelia, du ligger tvåa!" Jag trodde henne inte... Men så blev det ändå, en andra plats och jag var överlycklig. Jag hade skrapat ihop ynka 57,58 % och ändå fick vi placering. 
 
Jag kan bara säga att ärevarvet var en katastrof. Huvudet upp i luften och spring så fort du kan. Men det hängde jag med på, liksom vad skulle jag göra!? Haha! Ett härligt minne! 
 

Härligt minspel

Som ni ser på bilden nedan har min häst någon form av tix. Han sträcker gärna ut tungan och otroligt nog fastnar den oftast på bild. Jag tycker det är sjukt gulligt att han har sina små egenheter, det gör honom bara mer speciell. Han har även ett roligt minspel i övrigt också som fastnar lätt på bild. Han visar tänderna, gäspar och bara ser allmänt söt ut. 
 

Anmäld till Täbys lokala

Shit vilken press! Prick klockan 18.00 kastade jag mig in på TDB och anmälde mig. Jag kan säga att efter  1 minut och 38 sekunder var tävlingen full och hade redan sin första reserv. Jag hann och var anmäld efter 19 sekunder. Det blir LC:1 och LB:1, och somsagt lokalt. Tävlingen går av stapeln den 23 februari. 
 

Dressyrens grundprinciper

Dressyrens mål är att göra hästen lydig, användbar och angenäm att rida, så att alla rörelser kan utföras med små och omärkliga hjälper utan synbar ansträngning för ryttaren. Hästen ska ge intryck att den av sig själv utför rörelserna. Genom systematisk stegring av gymnastisk arbete ska muskulaturen och ledgångarna ges sådan styrka och elasticitet att hästen under ryttaren kan röra sig med bibehållen balans. Detta visar sig i fria och spänstiga gångarter, i likformihet, lätthet och ledighet vid rörelsernas utförande. Hästen ska snabbt, mjukt och villigt följa ryttarens, så vitt möjligt, omärkliga hjälper. Hästens bakben ska i alla gångarter röra sig energiskt. Vid minsta anfodran av ryttaren ska bakbenens framåtdrivande eller uppbärande kraft ökas.
Hästen ska vara på tygeln. Såväl på stället som under rörelsen ska den, med väl inrättad bakdel, så att bakbenen följer med frambenens spår och med eftergift, ständigt bjuda framåt. Ryttarens han ska hålla en jämn, lätt och mjuk förbindelse med hästens mun. Med stadigt huvud och fritt buren hals, där nacken som regel är högsta punkt, samt med nosen i eller något framför lodlinjen, ska hästen stödja lika på båda tyglarna. Med sluten mun och med tungan under bettet, ska den lungt tugga på detta.
 
Källa: TR II Dressyr, Mom 240
 
  

I arkivet

Jag har en hel del gamla bilder på Norton och mig de första åren, samt tiden innan Norton och sedan lite nyare bilder. Jag tänkte börja med en ny grej som heter, precis som rubriken, "I arkivet". Jag lägger ut en bild och sedan berättar jag historien bakom bilden, händelser kring bilden samnt andra detaljer. Det är en chans för er att få veta mer om mig och det kanske lockar lite fler läsare i och med att det bidrar till större variation i bloggen. 
Jag tycker det ska bli kul att berätta historier och händelser ur hästarkivet! 
Charmtrollet himself! 
 

Ridstövlar

Jag har ett par Arezzo Horshead stövlar i min ägo. När jag åkte upp och skulle rida juldagen så märkte jag att dragkedjan hade lossnat från sitt fäste, så som på många andra stövlar av samma märke. Jag fick lite smått panik eftersom det är tävling på mångag och jag visste inte om de skulle lagas, och hur lång tid det skulle ta, eller om jag skulle byta till nya. Mamma tog med sig de i måndags och lämnade in dem på Hööks, som tur var hann hon precis eftersom tjejen som arbetade där just var påväg till skomakaren. Vi hade fått lovord att hon skulle säga till skomakaren att det var lite brådska med mina stövlar eftersom det var tävling, och att de kunde vara klara tidigast på fredag. 
 
Igår gick mamma ner till Hööks och frågade om de vara klara. Hon fick till svar att de skulle vara klara på måndag. Dock behövde vi dem tidigare så mamma stövlade ner till skomakaren och han sa att det där skulle han fixa på tio minuter. Sagt och gjort ett tag senare var stövlarna klara och jag kan ha dem på tävlingen på måndag! Tack mamma! De har bytt ut hela dragkedjan på den högra stöveln så den är så gott som ny. :)
 
 
 
 
 
 
 
 

En tur till stallet

Vid 12 går bussen mot stallet och en uteritt väntar. Hästarna ska få galoppera och stärka galoppen lite samt sträcka på benen. Det är bland det bästa Norton vet. Han älskar att springa fort och när jag håller igen honom lite visar han det med stora protester i form av bockningar och att pringa i sidled. Jag tycker dock att det är väldigt kul när han krumbuktar sig eftersom jag vet att han gör det med glädje. 
 

Tävlingsplatser

När man är ute och tävlar får man se så mycket fina tävlingsplatser, så roligt! Jag älskar att bara strosa runt på tävlingsplatserna och bara andas in atmosfären. Det är så härligt och dom flesta är så trevliga, man känner igen folk och träffar nya. Såklart har jag några favorit platser jag tävlat på. Här är topp tio!

1:a - Ridklubben Norrtälje ryttare, alltid trevliga funktionärer, mysig atmosfär och jag lyckas alltid prestera. Ett stort plus är att det är väldigt nära. De håller till på Vigelsjö ridskola.
 
2:a - Mälaröarnas ridklubb, väldigt fin anläggning med fina banor. Finns nog inte så mycket met att säga. Dock ligger det på Ekerö så det blir en bit att köra. 
 
3:a - Upplands Bro ryttarförening är en väldigt trevlig plats att tävla på också. Stora utrymmen och fina banor. 
 
4:a - Hufvudsta ridklubb, den är riktigt fin och ser så fancy ut. De enda minusen är den trånga parkeringen och gångvägen som går emellan parkeringen och anläggningen där det kommer cyklar i fullt fräs.
                                                                                                                                            
5:a - Fågelbrolandets ryttarförening, det var en fin anläggning. Dock ligger den också långt bort, ända ute på Värmdö så det blir färja över.
 
6:a Vällningby ridsällskap, stort, fint och två maffiga ridhus. Enough said!
 
7:a - Waxholms fältrittklubb, mysigt och trevligt. Men det är tyvärr ganska långt mellan parkering och anläggning men annars gillas det skarpt!
 
8:a - Täby ridsällskap, fin tävlingsplats men ack så värdelösa funktionärer. Var iväg och tävlade där och det fanns ingen parkerings vakt, inga funktionärer vi framridning/collecting, sekretariatet var lite udda och speakern hördes inte... 
 
9:a - Föreningen Färentuna ryttare, liten och mysig. Den ligger också på Ekerö och anordnar tyvärr tävlingar välding sällan. 
 
10:a - Ridklubben Rimbo ryttare, det är stort, ganska fint och egentligen inget större fel på.
Passar på med en bild från Norrtälje! :)
 

Rida dressyr

Jag red ett kort pass dressyr i ridhuset idag. Började med att skritta fram relativt länge i ett friskt tempo med  lång tygel, såklart. Sedan travade jag igång i en lång och låg form men där tappar han alltid bjudningen så det var bara till och driva, Jag la stora volter för att han skulle bli mjuk och fin. Jobbade på samma sätt i galoppen, lång och låg i stora volter. Där var inte bjudningen några problem utan det var friskt och framåt.  
 
När jag började jobba gjorde vi lite moment från LA-programmet, gjorde dem 1-2 gånger och gjorde sedan nästa. Han var lite bångstyrig och ville inte riktigt med sig, men gjorde ändå rörelserna helt ok. Utförde ett par skänkelvikningar åt båda hållen med gott resultat. Dock så vill han ramla in lite i skänkelvikningarna plus att när jag ska rida rätt upp ramlar han åt sidan i tron om att vi ska rida skänkelvikningar... Det är något vi får jobba bort. 
 
 

2014

Nytt år, nya möjligheter! Det här året kommer bli ett bra år, det ska jag se till och jag lämnar inget åt slumpen. Jag ska fortsätta som jag gör i skolan, kanske lägga i en till växel, jag ska satsa på hästfronten så jag kanske kan kvala nationellt inom en framtid, kanske ett år eller så. I och med detta så kommer ju humöret stiga självmant och jag tänker inte låta något påverka mig negativt. Jag ser verkligen fram emot detta året och det roliga börjar redan nu i januari. Bloggandet är något jag ska försöka mig på igen nu, det känns som jag har mer att skriva om och jag har mer inspiration. 
 
På hästsidan börjar jag med tävlig 6 januari i botkyrka, klasserna lokal LB:1 och regional LA:1. Ponnyn är just nu finare än någonsin och jag känner verkligen att vi har oddsen med oss nu. Jag ska inte ta ut något i förskott men magkänslan säger ja! Sedan blir det ponnyallsvenskan div 3 där vi får se om jag ska rida Norton (beroende på placering i LA:1) eller om det får bli en annan ponny. Sen kommer det in någon lokal där emellan och en hel del där efter. Jag ska försöka plocka rosetter i är och klättra lite sakta i klasserna beroende på hur framgången ser ut. 
 
Året ska även inehålla en hel del egoboost och jag ska verkligen försöka sätta mig själv mer i förstarummet. Ett nytt koncept som kallas Choose me. Det är något jag tror strakt på. Först kolla med dig själv vad du känner, tycker och tänker, sedan lyssna på andra. Det är ju trots allt du som lever ditt liv och ingen annan. 
 
Något nytt som kommer är mer fotografi. Jag fick en systemkamera (Nikon D70 s, tror jag...) som kommer användas flitigt till att få nytt och fräscht här på bloggen. Jag är fortfarande nybörjare på kameror som dessa men det ska nog bli bra, så vänta er mer kvalité bilder. 

Gott nytt år - welcome 2014!